J.W. Garretsen

Specialist Veterinaire Radiologie

 

Echografie van de buik

Informatie over de echografie van de buik bij hond en kat


Hieronder treft u informatie aan over de manier waarop een echo van de buik  uitgevoerd wordt.   Bij patiënten wordt de echo uitsluitend op verwijzing gedaan. Voor informatie over de verwijzing,  inclusief de klinieken waar de echo gedaan kan worden, kunt u kijken onder het item eigenaren of hier klikken.


Bij  een echografisch onderzoek van de buik wordt de hond of kat in rugligging onderzocht op een speciaal kussen.  

 

 

Meestal houdt de eigenaar de voorkant vast en een tweede persoon de achterkant. Als het dier comfortabel  ligt , zult u merken dat het dier vrij snel ontspannen raakt, ook al was  het dier eerst wat onrustig.  

 

De buik wordt  geschoren en voorzien  van echo-gel die even in moet trekken. Of de buik wordt natgemaakt met alcohol 70 %, dan hoeft er niet geschoren te worden.   

Daarna kan het echografisch onderzoek plaatsvinden.  Gebruikelijk  is het om de meest pijnlijke plek als laatste te onderzoeken, omdat  anders de ontspanning van de hond of kat te snel verdwijnt. Vaak heeft  de radioloog al snel gezien waar het grootste probleem zit in de buik,   maar wordt deze plaats bewust als laatste volledig onderzocht. Bij het echo-onderzoek wordt nauwelijks druk op de buik uitgeoefend,  hard drukken leidt in het algemeen tot een slechter beeld. Behalve bij onderzoek van de rechter bijnier, dan moet wat meer druk uitgeoefend worden.

 

Dieren  hebben geen tijdsbesef over de lengte van het onderzoek: als ze reageren  is dat vrijwel uitsluitend vanwege pijn. En daar gaan we met aandacht  mee om.