J.W. Garretsen

Specialist Veterinaire Radiologie

 

Echografie van het hart:

 

Bij een echografisch onderzoek van het hart wordt de hond of kat bij de rechter oksel geschoren of natgemaakt met alcohol. Daarna wordt het dier in rechter zijligging  met de geschoren/natgemaakte plek onder op de echotafel gelegd. Deze tafel is voorzien van een luikje waar doorheen het echografisch   onderzoek plaatsvindt.  

Met  uw linkerhand houdt u het hoofd of  de hals vast, met de rechter hand  het onderliggende been bij de hond of  beide voorbenen bij de kat. Als u de instructies goed opvolgt, zult u merken dat bijna alle dieren het onderzoek goed toelaten.  

Bij de  echo van het hart wordt gekeken  naar de grootte van de linker en rechter kamer en boezem, tijdens het  samentrekken van het hart en   tijdens het ontspannen van het hart. 
 

 

Afhankelijk  van de vraagstelling wordt speciale aandacht besteed aan de hartkleppen  met “kleurendoppler” :   daarmee zijn de snelheid en de richting van de  bloedstroom te   beoordelen en kan informatie verkregen worden over  lekkage van   hartkleppen die een hartruis kan veroorzaken.

 

 

 

 

ExternalVideoWidget

De meest voorkomende plaats van lekkage van de hartkleppen zit tussen de linker boezem en linker kamer van het hart.  Er komen ook lekkende hartkleppen aan de rechter zijde voor.  

Een video voorbeeld van lekkende hartkleppen bij de hond treft u hiernaast aan  

(rechtstreeks: www.youtube.com/watch )