Deze pagina bevat informatie voor fokkers van katten en honden over o.a. HCM, PKD, DC
Met ingang van 1 augustus 2021 ben ik gestopt met screeningen voor de fokkerij van katten op PKD en HCM en honden op hartproblemen. "patiënten" met hartproblemen zoals een hartruis worden nog wel onderzocht, op verwijzing van dierenartsen.
HCM kat
HCM, Hypertrofische CardioMyopathie, is een ziekelijke verdikking van de hartspier van de linker hartkamer, vooral voorkomend bij een aantal raskatten: Britse Korthaar, Maine Coon, Ragdoll. Ook bij de sphynx en af en toe bij bengalen.
Hier ziet u van dezelfde kat als het stilstaande plaatje een video van HCM bij de kat.
Beeld van een verdikte linker hartkamer en een vergrote linker boezem. In de linker boezem ziet u slierten, het begin van een stolsel.
(rechtstreeks: http://youtu.be )
Belangrijke complicatie bij HCM is een stolsel in de linker boezem,
die zie u hier
(rechtstreeks: http://youtu.be )
HCM testen zijn zinvol vanaf 12 maanden leeftijd. Katers worden daarna ieder
jaar onderzocht, poezen om het jaar. Bij katers wil men graag zo snel mogelijk weten of er in de loop van de tijd toch aanwijzingen voor een HCM komen.
Een HCM test is min of meer een momentopname: de metingen zijn zeer nauwkeurig en geven aan dat er op dat moment geen aanwijzingen zijn voor HCM. Hoe ouder een dier is, hoe groter de kans dat een normaal hart normaal zal blijven. Bij het echo-onderzoek wordt gekeken naar de dikte van de hartspier in de ontspanningsfase van het hart, naar de vorm van de hartspier, naar de beweging van de voorste hartklep van de linker hartkamer, naar de grootte van de linker boezem en met kleurendoppler wordt er gekeken naar de bloedstroming.
Bij kleurendoppler wordt in het meetveld bepaald in welke richting het bloed stroomt. Bloed dat in de richting van de echo-transducer stroomt wordt meestal rood afgebeeld, wat van de echo-transducer af stroomt wordt blauw. Dat heeft niets te maken met biologie-boeken waarin zuurstofrijk bloed rood en zuurstofarm bloed blauw wordt afgetekend.
CCM / DCM:
Recent (1-5-2012) is door mij bij een maine coon een CCM gevonden, congestieve of dilatoire cardiomyopathie: een vorm van hartspierprobleem waarbij de hartspier niet dikker en star geworden is maar wijd en slap: dunne hartspier, wijde hartkamer en slechte samentrekking van de hartspier. De toekomst zal leren of dit ook een probleem bij de maine coon wordt. Deze aandoening is wel bekend bij oosterse katten , en bij dieren met een tekort aan taurine in het dieet, maar over CCM bij de maine coon is nu nog niet voldoende bekend om de betekenis er van aan te kunnen geven.
PKD kat
PKD, Polycystic Kidney Disease, is een ziekte waarbij in de nieren met vocht gevulde holtes ontstaan die het normale nierweefsel aan kunnen tasten. Deze ziekte komt vooral voor bij de Perzische kat. PKD testen kunnen vanaf 6 maanden leeftijd gedaan worden, vaak wordt de test gecombineerd met de HCM , die vanaf 12 maanden leeftijd gedaan worden. De PKD test hoeven niet jaarlijks herhaald te worden.
Normale nier:
Hond
Bij een aantal hondenrassen wordt echografisch onderzoek toegepast voor de inventarisatie van het voorkomen van DCM, dilatoire cardiomyopathie, een ziekelijke verwijding van de linker hartkamer bij o.a. Newfoundlander en Cavalier King Charles Spaniel. Bij laatstgenoemd ras wordt met echografisch onderzoek bovendien gekeken naar lekkende hartkleppen in de linker hartkamer (mitralisinsufficiëntie) of rechter hartkamer (tricuspidalis insufficiëntie), bij de Newfoundlander wordt mede gekeken naar problemen met de lichaamsslagader, naar een vernauwing in de lichaamsslagader: aortastenose. Bij bulldog-achtigen komen ook vernauwingen in de longslagader voor: pulmonaalstenose.
Bij echo van het hart wordt gebruik gemaakt van "kleurendoppler" , daarmee is zichtbaar te maken waarheen bloed stroomt, in welke richting en met welke snelheid. Deze techniek wordt vooral gebruikt bij het onderzoek naar "lekkende hartkleppen" die een "hartruis" veroorzaken.
Door het wijde hart sluiten de hartkleppen niet meer optimaal en kan een lekkage van de hartkleppen tussen linker boezem en linker kamer optreden. Nogal eens treedt er ook een hartritmestoornis op,met extra hartslagen of een boezemfladderen (atriumfibrillatie). Het kan reden zijn om bij patiënten ook een "hartfilmpje" = ECG = electrocardiogram te maken.
Dit video voorbeeld van DCM bij een labrador retriever kunt u ook bekijken via deze link: www.youtube.com