J.W. Garretsen

Specialist Veterinaire Radiologie

Deze pagina bevat informatie voor fokkers van katten en honden over o.a. HCM, PKD, DCMCorona:

Met ingang van 1 juli zijn er in enige mate testen mogelijk, uitsluitend voor eigenaren die al cliënt zijn, GEEN NIEUWE CLIËNTEN:  tijdens de gewone echo-uren op de middag maximaal 1 kat per keer, 2 assistenten houden de kat vast en daarom is het tarief hoger dan normaal, toeslag ongeveer 20 euro.

Speciaal voor fokkers die met een aantal dieren tegelijk willen komen, is er, uitsluitend op donderdagochtend, uitsluitend in Hilversum,  de mogelijkheid om met 2 tot 4 dieren te komen.  Die worden dan in de loop van de ochtend getest. Afspraken gaan in overleg met de assistenten, zij zullen u vragen om een kopie van een eerdere test te mailen zodat alle gegevens bekend zijn.


Echo hart kat en hond, echo nieren bij de kat

Voor deze onderzoeken kunt U zonder verwijsbrief van uw eigen dierenarts terecht.

PKD testen vanaf 6 maanden leeftijd, HCM vanaf 12 maanden leeftijd. PKD testen eenmalig, HCM kater ieder jaar, poes om het jaar. Er zijn onderzoeken op DCM bij een aantal rassen, meestal stellen rasverenigingen eisen aan het onderzoek en zijn er formulieren waarop de uitslagen kunnen worden vermeld.

Als voorbereiding van het onderzoek dient het dier tenminste 6 uur nuchter gehouden te worden, bij voorkeur 12  uur.

U dient (een copie van) de stamboom mee te brengen en bij voorkeur dient uw kat of hond gechipt te zijn.

Om uw dier wat tot rust te laten komen na een autorit , is het verstandig  15 minuten voor het afgesproken tijdstip te komen. Voor de kosten van de screening: zie tarief 

 

HCM kat 

HCM, Hypertrofische CardioMyopathie, is een ziekelijke verdikking van de hartspier van de linker hartkamer, vooral voorkomend bij een aantal raskatten:  Britse Korthaar, Maine Coon, Ragdoll. Ook bij de sphynx en af en toe bij bengalen.  

 

 

 

 

ExternalVideoWidget

Hier ziet u van dezelfde kat als het stilstaande plaatje een video van HCM bij de kat.  

Beeld van een verdikte linker hartkamer  en een vergrote linker boezem. In  de linker boezem ziet u slierten, het begin van een stolsel.  

(rechtstreeks: http://youtu.be )


 

ExternalVideoWidget


 

 

Belangrijke complicatie bij HCM is een stolsel in de linker boezem,
die zie u hier

(rechtstreeks:    http://youtu.be )

 


 

 

 

HCM testen zijn zinvol vanaf 12 maanden leeftijd. Katers worden daarna ieder
jaar onderzocht, poezen om het jaar.  Bij katers wil men graag zo snel mogelijk weten of er in de loop van de tijd toch aanwijzingen voor  een HCM komen.
 

 

Een HCM test is min of  meer een momentopname:  de metingen zijn zeer nauwkeurig en geven aan dat er op dat moment geen aanwijzingen zijn voor HCM. Hoe ouder een dier is, hoe groter de kans dat een normaal hart normaal zal blijven. Bij het echo-onderzoek wordt gekeken naar de dikte van de hartspier in de ontspanningsfase van het hart, naar de vorm van de hartspier, naar de beweging van de voorste hartklep van de linker hartkamer, naar de grootte van de linker boezem en met kleurendoppler wordt er gekeken naar de bloedstroming.  

 

Bij kleurendoppler wordt in het meetveld bepaald in welke richting het bloed stroomt. Bloed dat in de richting van de echo-transducer stroomt wordt meestal rood afgebeeld, wat van de echo-transducer af stroomt wordt blauw.  Dat heeft  niets te maken met biologie-boeken waarin zuurstofrijk bloed rood en zuurstofarm bloed blauw wordt afgetekend.  

 

 

 

CCM / DCM:
Recent  (1-5-2012) is door mij bij een maine coon een CCM gevonden, congestieve of dilatoire cardiomyopathie: een vorm van hartspierprobleem waarbij de hartspier niet dikker en star geworden is maar wijd en slap: dunne hartspier, wijde hartkamer en slechte samentrekking van de hartspier.  De toekomst zal leren of dit ook een probleem bij de maine coon wordt. Deze aandoening is wel bekend bij oosterse katten , en bij dieren met een tekort aan taurine in het dieet, maar over CCM bij de maine coon is nu nog niet voldoende bekend om de betekenis er van aan te kunnen geven.
 

  

PKD kat

PKD, Polycystic Kidney Disease, is een ziekte waarbij in de nieren met vocht gevulde holtes ontstaan die het normale nierweefsel aan kunnen tasten. Deze ziekte komt vooral voor  bij de Perzische kat. PKD testen kunnen vanaf 6  maanden leeftijd gedaan worden,  vaak wordt de test  gecombineerd met de HCM ,  die vanaf 12  maanden leeftijd gedaan worden.  De PKD  test hoeven niet jaarlijks herhaald te worden.

 

 

 

Normale nier:  

 

 

Hond

Bij een aantal hondenrassen wordt echografisch onderzoek toegepast voor de inventarisatie van het voorkomen van DCM, dilatoire cardiomyopathie, een ziekelijke verwijding van de linker hartkamer bij o.a. Newfoundlander en Cavalier King Charles Spaniel. Bij laatstgenoemd ras wordt met echografisch onderzoek bovendien gekeken naar lekkende hartkleppen in de linker hartkamer (mitralisinsufficiëntie)  of rechter hartkamer (tricuspidalis insufficiëntie), bij de Newfoundlander wordt mede gekeken naar problemen met de lichaamsslagader, naar een vernauwing in  de lichaamsslagader: aortastenose. Bij bulldog-achtigen komen ook vernauwingen in de longslagader voor: pulmonaalstenose.  

 

Vanwege secundaire eisen bij onderzoek van o.a.  de boxer op aortastenose en  DCM bij Ierse Wolfshonden,  kunt u bij drs. Garretsen niet terecht voor onderzoeken  op erfelijke afwijkingen, wel  voor patiënten met die aandoeningen.  

Bij echo van het hart wordt gebruik gemaakt van "kleurendoppler" , daarmee is zichtbaar te maken waarheen bloed stroomt, in welke richting en met welke snelheid. Deze techniek wordt vooral gebruikt bij het onderzoek naar "lekkende hartkleppen" die een "hartruis" veroorzaken.

 

 

 

 

ExternalVideoWidget

Door het wijde hart sluiten de hartkleppen niet meer optimaal en kan een lekkage van de hartkleppen tussen linker boezem en linker kamer  optreden. Nogal eens treedt er ook een hartritmestoornis op,met extra hartslagen of een boezemfladderen (atriumfibrillatie). Het kan reden zijn om bij patiënten ook een "hartfilmpje"   = ECG = electrocardiogram   te maken.  

 

Dit video voorbeeld  van DCM bij een  labrador retriever kunt u ook bekijken via  deze link: www.youtube.com