J.W. Garretsen

Specialist Veterinaire Radiologie

 

Voorbereiding
Ter voorbereiding:
* ingevulde verwijsbrief meenemen + laboratorium uitslagen of
   röntgenfoto's
* nuchter, tenminste 6 uur, liefst 12 uur, NIET ETEN, WEL DRINKEN
* bij klachten van nier/blaas/prostaat hond / kat met een volle blaas laten
   komen
* 15 minuten voor het afgesproken tijdstip aanwezig
* contant geld, pinpas of verzekeringspas meenemen (in alle 
  
verwijsklinieken wordt NIET op rekening gewerkt en kunt u pinnen)  


De bedoeling is om u en uw dier op het afgesproken tijdstip  in de onderzoekskamer te ontvangen, maar er kunnen  soms bijzondere omstandigheden voordoen waardoor het iets later wordt: als er een ernstig ziek dier  eerst onderzocht moet worden. Daarvoor vragen wij om uw begrip, u zou het zelf ook waarderen dat uw eigen ernstig zieke dier met voorrang onderzocht zou worden onder die omstandigheden.

 Toelichting:

Waarom moet mijn hond of kat vasten voorafgaand aan het onderzoek?

Bij het echografisch onderzoek is het soms nodig dat de hond of kat een rustig makende injectie krijgt. De bijwerking daarvan is meestal een kortdurende misselijkheid en dan levert een volle maag extra risico’s op.  Daarom is tenminste 6 uur vasten nodig,  liefst 12 uur vasten.

 


Uw dier
mag altijd drinken en met uw dierenarts kunt u overleggen of de medicijnen die het dier inmiddels krijgt, gegeven moeten blijven worden.  Erg jonge dieren, dieren met suikerziekte en dieren met een laag suikergehalte in het bloed mogen alleen vasten als de verwijzend dierenarts vasten verantwoord vindt.
Een volle maag en volle darmen kunnen een negatieve invloed hebben op het zichtbaar kunnen zijn van afwijkingen in de buik en onderzoek van de rechter nier vinden honden en katten die gegeten hebben vaak minder prettig.

Bij problemen aan de urinewegen (nieren, blaas en prostaat) is het onderzoek van de blaas beter en meer betrouwbaar uit te voeren bij een  
VOLLE BLAAS   dan bij een lege blaas. Bij honden is het verstandig de hond enige tijd niet uit te laten en direct bij het uitstappen uit de auto met de hond naar binnen te gaan. Bij katten is te proberen de kattenbak een tijdje weg te zetten of de kat in de mand te laten zonder een bedekking van de bodem.   

 

 

Waarom moet mijn hond of kat een kwartier van te voren komen?

  
B
ij het  uitvoeren van het echografisch onderzoek is hijgen en onrust erg nadelig. Daarom is het verstandig om 15 minuten van te voren aanwezig te zijn, dan kan uw dier even na de reis tot rust komen, zeker als u uit een warme auto komt. Als u 15 minuten van te voren komt, is er voldoende gelegenheid om u in te schrijven, de verwijsbrief te lezen en indien nodig, met uw dierenarts te overleggen over ontbrekende informatie.
Kan ik  op rekening betalen?


In alle verwijsklinieken in Nederland moet u betalen na het onderzoek of na een operatie en kan er
niet op rekening worden betaald. Voor diergeneeskundige zaken moet u bij de dierenarts zijn,  bij financiële zaken bij de bank.  In alle klinieken kunt u per pin betalen.
Alleen onder uiterst bijzondere omstandigheden kunt u op  rekening betalen: bij een super spoed echo waarbij u in alle redelijkheid niet naar huis kon gaan om pinpas te halen. Bij diverse verzekeringsmaatschappijen is er een regeling waarbij u met de verzekeringspas kunt laten afrekenen, maar die regeling is aan  het veranderen waardoor bedragen tot  250 euro meestal wel door de verzekerde moeten worden betaald. Het is handig dat u bij inschrijven in de kliniek meteen meldt dat het dier verzekerd is.